Sprookje binnen DP World: Carrière maken op Zevenmijlslaarzen

Sprookje binnen DP World: Carrière maken op Zevenmijlslaarzen

“Zet elke dag een stapje meer, al is hij nog zo klein. Uiteindelijk kom je een keer, precies waar je wilt zijn”, luidt het gezegde van Martin Gijzemijter. Daar had Ionela Sion echter geen boodschap aan. Ook het management en HR zagen haar potentie voor een grote carrièrestap in een keer. Binnen Waalwijk 1 werd ze van operator gepromoveerd tot warehouse manager. Niet gebruikelijk, maar niets is onmogelijk, zo blijkt.

 

Er was eens…

Ionela is geboren in Roemenië, maar groeide op in de buurt van het noord Italiaanse Bergamo. Ze studeerde bedrijfseconomie in Verona. Na haar studie trouwde ze en samen reizen ze veel. Het leven ging voorspoedig. Op haar laatste intercontinentale reis in februari 2020 naar Costa Rica veranderde de zaak echter. Corona had de wereld in haar greep. In april van dat jaar zou ze terug naar Italië gaan. Dat liep wat anders. Er waren geen vluchten meer. Met een repatriëringsvlucht vanuit de overheid keerde ze in augustus van dat jaar pas terug naar huis.

Ommekeer door corona

Zeker de noord Italiaanse regio waarin Ionela woonde werd hard geraakt door de pandemie. Er vielen veel doden en het leger liep door de straten. Er heerste een angstcultuur. Bedrijven gingen dicht en banen waren niet meer te krijgen. Ze moest over de grenzen van haar comfortzone en haar land heen stappen op zoek naar werk. Via Indeed vond ze een vacature bij DP World (destijds syncreon) via een uitzendbureau. Ze waagde de sprong en stapte op het vliegtuig. Bij DP World in Waalwijk 1 kon ze aan de slag als operator op de manufacturing afdeling. Haar man heeft het geluk voor een Canadees bedrijf te werken in IT en kan werken op afstand.

Een leven opbouwen

In haar rol als operator deed ze het goed. Ze draaide een dagdienst en toen het project ophield werd ze verplaatst naar een andere afdeling: DCO. Langzaam maar zeker sprong ze meer in het oog bij haar supervisor vanwege haar goede werk. Ionela: “Omdat ik al Nederlandse huisvesting had, werd ik aangenomen op een vast contract. Dat gaf me meer stabiliteit en zekerheid, wat fijn is als je nieuw bent in een land. Dit was in 2021, een jaar nadat ik bij syncreon begonnen was.

Stoute schoenen aan

Ik was blij maar merkte ook dat ik me een beetje begon te vervelend, want ik weet dat ik meer in mijn mars heb. Dat vertelde ik mijn supervisor. In de kantine zie ik veel vacatures hangen, zoals die van UAT-tester. Daar wilde ik op solliciteren. Een kantoorbaan, in de front office, dat leek me wel wat.” 

Ionela warehouse manager

Bijzondere wending

Ionela solliciteerde op de vacature maar de hiring manager zei haar: “je kunt meer dan dit. Je bent overskilled en ook in deze nieuwe baan ga je je denk ik snel vervelen.” Maar het bekende balletje was gaan rollen. Ze kreeg een afspraak met Jochem Vullings, de site director van Waalwijk 1. Feitelijk was het een sollicitatie op geen functie in het bijzonder. Hij vroeg haar: “Wat zou je graag willen?” Ionela zei: “Ik wil manager worden en dat wordt mijn kantoor.” Ze wees naar het kantoor van haar manager des tijds. Jochem moest er hard om lachen. Dat antwoord was onverwacht. Ze kletsten nog wat door en Ionela haar visie en ideeën voor verbeteringen bleken, zonder dat ze het wist, erg in lijn te liggen met die van de site director.

Van 5 naar 50 mensen

Maar van operator zomaar heel veel functielagen overslaan en ineens warehouse manager worden, dat kan zo maar niet. Toch? Ionela: “Het is moeilijk, zo’n grote stap. Daar is groei en ervaring voor nodig. Dus werd de suggestie gedaan me eerst te promoveren tot supervisor en vanuit daar door te groeien. Ik deed allerlei assessments, overal scoorde ik uitstekend. Ook omdat ik al leidinggevende ervaring had opgedaan in een familiebedrijf in Italië werd ik toch geschikt bevonden om warehouse manager te worden. Alleen In Italië stuurde ik 5 mensen aan, nu 50.”

Gelukkig

Ionela: “Ik kon bijna niet geloven dat ik zoveel vertrouwen kreeg. Soms vreesde ik dat de baan misschien een te grote uitdaging ineens was, maar dat is het gelukkig niet. Ik vind mijn baan echt leuk, maar het kent ook veel uitdagingen. Het eerste kwartaal hadden we enorme volumes weg te werken, er zat veel druk op de ketel, onze klant lanceerde een nieuw product en we hadden niet genoeg mensen. Toen we toch genoeg mensen hadden moesten die allemaal nog getraind worden. Dat is niet makkelijk. Het voelt soms als een achtbaan, maar het lukt allemaal en ik haal er heel veel voldoening uit.

Waardering van het team

Als ik eerlijk ben was ik een beetje bang voor hoe het team zou reageren. Ineens was ik bijvoorbeeld de manager van degene die eerst mijn manager was. Zouden mijn collega’s mij accepteren als hun nieuwe leidinggevende? Er lopen supervisors rond met jaren ervaring, wat heb ik dan in de pap te brokkelen? Maar ze accepteren me echt als hun manager. In die drukke periode was iedereen moe, we hadden veel overuren gemaakt. Vooral een zaterdag herinner ik me dat we bang waren onze deadline niet te halen, maar uiteindelijk hebben we het gehaald – de laatste bestelling wordt verwerkt door de supervisor zelf. Het mooiste compliment dat ik van het team heb gekregen:

Warehouse manager

People manager

Ionela: “Ik vind de menselijke factor het allerbelangrijkste. Verbinding maken, dat iets wat ik ook heb geleerd tijdens al mijn reizen. Omgaan met verschillende mensen met verschillende achtergronden. Ik heb weleens het idee dat ze verwachten dat ik vertel hoe het moet, maar ik vraag juist vaak “wat denk jij dat we zouden moeten doen?” Dat werkt heel constructief. Ik vind een goede werk privé-balans belangrijk. Voor mezelf en voor mijn team, dus dat houd ik ook altijd goed in de gaten. Daarom hebben we bijvoorbeeld meer first operators aangenomen om dat te kunnen realiseren. Als ik de vloer op loop vind ik positief gestemde mensen, die met elkaar lachen. Dat doet me goed.”

 

[Quote: “Voor iedereen geldt; wil je een stap maken binnen DP World, geef dit dan aan bij je leidinggevende. Als je wilt groeien zijn er volop mogelijkheden in dit bedrijf. Je hebt niks te verliezen, alleen maar te winnen.”

Toekomst

Zoals in elk sprookje wil ook Ionela nog lang en gelukkig leven. Ionela: “Via DP World heb ik al een Nederlandse taalcursus gevolgd. Dat wil ik nog verder verbeteren, daarom luister ik in de auto veel naar de Nederlandse radio. Ik wil samen met mijn man een leven opbouwen in Nederland.”

Ook carrièrestappen maken binnen DP World?

Bespreek je wensen met je leidinggeven of met je lokale HR-adviseur.

 

 

DP World is ook actief op Facebook en Instagram. Volg, like en deel onze berichten!

Interview met Ionela Sion