Baanbrekers, interview met Ali

Interview met Ali, baanbrekers

Baanbrekers is een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om hen weer volwaardig te laten meedoen aan de maatschappij en aan werk. Zij vervullen deze rol voor de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Het doel is dat iedereen naar vermogen meedoet en met dat uitgangspunt koppelt Baanbrekers mensen aan werk en andersom. Ook bij DP World zijn er volop collega’s aan de slag dankzij Baanbrekers. We gaan in gesprek met Ali.

Het verhaal van Ali 

Zeven jaar geleden vluchtte Ali op 17-jarige leeftijd met zijn tweelingbroer uit Syrië. Inmiddels heeft hij de Nederlandse taal geleerd en is hij als operator werkzaam op de afdeling Etching in Waalwijk 1. Daarnaast is hij onlangs voor de derde keer vader geworden en volgt hij de opleiding tot Logistiek Teamleider vanuit de samenwerking die DP World heeft met het ROC in Tilburg.

Door de oorlog een droom in duigen. Ali: “Ik had altijd de droom om piloot te worden, maar in Syrië kon ik door de oorlog niet meer naar school. Daarom besloten mijn familie en ik dat het beter was als ik met mijn tweelingbroer zou vluchten. We lieten mijn ouders en zussen achter. Sinds drie maanden zijn zij nu ook hier. We hadden elkaar al zeven jaar niet meer gezien en we hadden weinig contact. Dat kon niet als gevolg van de oorlog. Daar hadden mijn broer en ik heel veel stress van dus dat ze nu ook veilig hier zijn geeft heel veel rust.

“De vaste collega’s binnen DP World kennen elkaar allemaal, dat is fijn”

Integreren in Nederland
Aangekomen in Nederland gingen mijn broer en ik naar een AZC. Daar zaten we zes maanden. Vervolgens woonden we met twee andere jongens in een vluchtelingenhuis, wachtend op een huurhuis. Sinds de aankomst in het AZC gingen we naar de ISK Wereldschool waar anderstaligen Nederlands leren. Daar leerde ik mijn vriendin kennen, zij komt uit Polen. Samen vonden we een huis en inmiddels hebben we drie kindjes – de oudste is vier jaar en de jongste is in november 2022 geboren.

Oefenen in een ‘mini-magazijn’
Nadat ik klaar was bij ISK, ging ik bij Baanbrekers aan de slag in hun ‘mini-magazijn’, als je het vergelijkt met het warehouse van DP World waar ik nu werk. In het leerwerktraject ga je in de praktijk aan de slag met het in- en ompakken van kleine dingen. Niet de hightech producten, zoals binnen DP World. Ze zagen daar dat ik goed kan werken en dat mijn Nederlands goed te begrijpen is. Via Baanbrekers hoorde ik dat DP World (destijds syncreon) mensen zocht. Ik had geen idee wat DP World was, maar ik was benieuwd en wilde graag aan de slag. Met vijf of zes Baanbrekers begonnen we. Ik vond het werk echt meteen leuk, het magazijn is indrukwekkend en ik vond het heel gezellig.

Toekomst opbouwen
Op de afdeling Etching voorzien we de hightech gadgets van een logo of kunnen we items personaliseren met een naam, bijvoorbeeld. Je schrijft de tekst erop met de lasermachine. De vaste collega’s binnen DP World kennen elkaar allemaal, dat is fijn. Ik wil hier graag blijven en een toekomst opbouwen. Daarom wilde ik ook een opleiding gaan volgen. Dat gaf ik aan bij Ivo Heessels (warehouse manager). Dat kon!”

 

Syncreon Baanbrekers Ali

Betaald leren en werken in samenwerking met ROC
DoordatDP World een samenwerking heeft met het ROC Tilburg kunnen collega’s een BBL-opleiding volgen via DP World. De opleiding wordt door DP World betaald, de studenten werken vier dagen per week en gaan een dag per week naar school. Ook die tijd wordt doorbetaald. Zo kunnen collega’s een volwaardig geaccrediteerd diploma halen en doorgroeien in hun loopbaan. Ali volgt momenteel de mbo-niveau 3 opleiding tot Logistiek Teamleider.

Kansen Ali: “Een keer per week ga ik naar school, bij DP World in Tilburg. Leuk om daar klasgenoten te hebben die ook collega’s zijn (van een andere vestiging). De eerste periode lag de focus op de Nederlandse taal, die moet op een bepaald niveau zijn voordat je de rest van de opleiding kunt volgen. Die heb ik gehaald. Alle aspecten van een warehouse komen aan bod in de opleiding. Ik hoop hierna door te kunnen groeien naar supervisor. Ook zou ik het leuk vinden nog door te studeren, door bijvoorbeeld de opleiding tot logistiek manager te volgen bij het ROC.

Complimenten aan het Clean-team
Alles bij elkaar ben ik heel blij met de kans die ik heb gekregen bij DP World. De leidinggevenden zijn aardig en het is motiverend als je doorgroeimogelijkheden hebt en een opleiding mag doen. Het is ook echt een mooi warehouse. Het ziet er zo innovatief en netjes uit. Het is altijd opgeruimd en schoon. Het Clean-team doet het goed!” Zijn gezicht begint te stralen wanneer hij dit vertelt.

Trots!
“Als ik zo terugkijk, naar waar ik vandaan kom en waar ik nu sta, dan kan ik zeggen dat ik eindelijk trots ben op mezelf!” Daar zijn wij het roerend mee eens, Ali! Meer informatie over baanbrekers? Kijk op: www.baanbrekers.org. Onze actuele vacatures vind je hier.

 

DP World is ook actief op Facebook en Instagram. Volg, like en deel onze berichten!

 

Interview met Ali