Carrièrestappen binnen DP World

Bas Rijkers zette de eerste stappen in zijn loopbaan binnen DP World (destijds syncreon) en blijft nog altijd stappen zetten binnen de organisatie. Een van de redenen dat hij nog altijd zijn ei kwijt kan binnen DP World is door trainingsmogelijkheden. Maar ook omdat hij zich in zijn carrière blijvend kan ontwikkelen in de richtingen die hem aanspreken. Laat je inspireren door het verhaal van Bas. Wie weet brengt syncreon ook voor jou mooie loopbaanstappen.

Kun je wat vertellen over je loopbaan tot nu toe?

Bas: “Zeker! Tijdens mijn HBO-studie aan de de NHTV (tegenwoordig BUAS) moest ik in het derde en vierde jaar stagelopen. Op zoek naar een stagebedrijf besloot ik rond te rijden op het bedrijventerrein in Waalwijk. Zo stapte ik ook de organisatie binnen. En met succes! Ik startte mijn stage in 2015 in Waalwijk 2. De begeleiding die ik had was erg goed. Ik heb veel geleerd doordat ik overal mocht meekijken, processen kon observeren en metingen kon doen. Ik zag nog veel potentie om verder onderzoek te doen waardoor ik besloot ook mijn afstudeerstage in Waalwijk 2 te doen. Wederom met succes!

Carrièrestappen binnen hetzelfde bedrijf

Na het succesvol afronden van mij hbo-studie (BSc. Logistic Engineering) werd mij een baan aangeboden als Process Engineer in Waalwijk 1. Na twee jaar werkzaam te zijn geweest in de rol als Process Engineer wilde ik mij verder orienteren op Project Management. waardoor ik succesvol ben gaan solliciteren op de functie BPI (Business Process Improvement). Drie projecten heb ik mogen begeleiden in Tilburg met een succesvolle oplevering. Na een jaar kwam ik er achter dat ik veel energie krijg van het werken met mensen en dat ik mij verder wilde ontwikkelen in leiderschap. Na diverse gesprekken te hebben gevoerd met verschillende professionals en lagen in de organisatie, kreeg ik het advies om mijn volgende functie toe te spitsen richting de operatie. Destijds was de Customer Service Manager in Tilburg vacature beschikbaar wat perfect aansloot op mijn gewenste ontwikkelingen. In deze rol heb ik veel geleerd omtrent het leidinggeven van een dynamische team, werken met de klant, de operatie en afhandeling van klachten. Door de brede verschillende ervaringen die ik heb opgedaan binnen DP World heb ik met trots weer een volgende stap mogen maken in mijn carriere. Begin 2022 ben ik gestart met een nieuwe uitdaging in de rol als Business Support Manager in Waalwijk 2. In combinatie met de verantwoording van de verschillende afdelingen (Customs, Quality, Inventory, Health & Safety, Engineering, Business Intellegence) en Multi-Client vestiging geeft het mij weer een enorme verbredingslag met mooie kansen en uitdagingen.

Lean Six Sigma Green Belt training

Aangezien je nooit bent uitgeleerd was ik blij dat ik de gelegenheid kreeg om de Lean Six Sigma Green Belt training te doen. Lean Six Sigma is een methode voor het organiseren van kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen. De methode past in het vakgebied van operations management en dient als een methode om processen systematisch te verbeteren/innoveren. Deze training is opgebouwd in verschillende levels waarbij de Yellow Belt de basis legt, Green Belt is de gevorderdencursus en bij Black Belt ben je de manager voor Green Belts in deze methode (zie afbeelding).

Lean six sigma opleiding binnen syncreon

Studeren onder werktijd

Het voordeel van deze opleiding is dat je de theorie meteen combineert met toepassing in de praktijk. Een halfjaar theorie en een halfjaar praktijk intern in de organisatie. Vanuit de opleiding werd er begeleiding geboden, maar ook vanuit het bedrijf zelf. Samen met de Business Unit Manager en Senior Operations Manager hadden we voor aanvang van de opleiding al een project gedefinieerd. Daardoor kreeg ik de gelegenheid vanuit het bedrijf dit onder werktijd te doen. Dat was een erg fijne gelegenheid, want de studie besloeg inclusief uitvoer van het project zeker 20 tot 30 uur per week.

Toepassing in de praktijk

Het gedefineerde project was gericht op de Internal Transport Department (ITD). Deze afdeling is verantwoordelijk voor de uitvoer van alle pick activiteiten vanuit de opslag en aanleveren bij de verschillende verpakkingsafdelingen. Het doel van het project was om de proces fouten (fysiek & informatie gedreven) zichtbaar te maken, waarbij de meest voorkomende fouten geindentificeerd en verwijderd moesten worden om de output van de afdeling te verhogen. Een van de oplossingen/uitkomsten was de implementatie van een Virtual Master Carton wat onderdeel moest worden van de picking strategy, welk label scannen we en hoe wordt de voorraad in mindering gebracht. Met de toepassing van het Virtual Master Carton label, was het niet meer nodig om kwijt geraakte labels opnieuw te printen en is er een extra validatie in het Warehouse Management Systeem ontwikkeld waardoor voorraad altijd correct in mindering wordt gebracht na het picken.

Wat heeft de opleiding me gebracht?

Naast meer kennis en een diploma heeft het de fundering gelegd voor wat ik vandaag de dag doe in mijn werk binnen DP World. In plaats van alleen te kijken naar het probleem zelf probeer ik ook te kijken naar vragen als, wat, waarom, wanneer en hoe groot is het probleem. Het biedt een extra laag naar hoe we naar een probleem kijken en geeft verschillende perspectieven. Op deze manier probeer ik ook collega’s te stimulieren om vanuit deze perspectieven problemen te benaderen. Overigens, het woord ‘probleem’ is een veelgebruikt woord wat een negatieve lading heeft. Een leidinggevende vertelde mij ooit dat een probleem niet altijd een probleem is/hoeft te zijn, het biedt ook kansen. Zie het als een ‘uitdaging’. Dit is mij altijd bijgebleven en wat ik vandaag de dag nog veel gebruik. Klinkt veel positiever toch…?!

Externe opleidingen

Terugkijkend op de afgeronde opleidingen heb gemiddeld elke 2 à 3 jaar een opleiding gevolgd vanuit de werkgever. Zo heb ik ook een leiderschapstraining gevolgd bij trainingsinstituut De Baak. Dat omvatte 6 opleidingsdagen verdeeld over een halfjaar. Ook daar heb ik veel van geleerd. Het heeft me inzicht gegeven in wat voor type leider of manager ik ben en wil zijn. Ik weet daardoor waar mijn uitdagingen liggen en waar ik op moet letten. Dit mag ik met alle plezier dagelijks toepassen en mijn team hiermee inspireren.

Opleidingen binnen DP World

Ook binnen DP World zelf zijn er legio opleidingsmogelijkheden. Zelf heb ik de PMP-trainingen gevolgd en de gesprekstechnieken voor beoordelingsgesprekken. Wat ligt er in het vooruitzicht? Graag zou ik nog een strategische leiderschap training willen volgen, waarbij inspirerend leiderschap aan bod komt en waarbij je leert hoe je de beste kwaliteiten naar boven brengt bij medewerkers / collega’s.

Wat maakt dat DP World veel doorgroeimogelijkheden biedt?

Binnen DP World kennen wij de mensgerichte cultuur waarbij goede carierre perspectieven aanwezig zijn. Dit vertaald naar mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat ik bij DP World ben begonnen als student waar ik overal een kijkje in de keuken heb kunnen nemen. Gaande mijn carriere en de kansen die ik heb gekregen, heb ik kunnen ontdekken waar ik energie van krijg en wat het beste bij mij past. Tevens zijn de lagen in de organisatie relatief dun, waardoor je adviezen kunt vragen over ontwikkelingsmogelijkheden bij diverse lagen in de organisatie. Alle ontvangen adviezen, reflectie, support, ervaringen en hard werken hebben mij geholpen in mijn persoonlijke en professionele groei.”

 

Wil jij ook werken en leren?

Dat kan! Meer informatie over DP World en solliciteren kan via deze link. Liever direct contact met een recruiter? Dat kan via: +31 6 43158983 of via werken@dpworld.com.

 

DP World is ook actief op Facebook en Instagram. Volg, like en deel onze berichten!

Interview met Bas Rijkers