Baanbrekers, interview met Ricky

Baanbrekers, interview met Ricky.

Baanbrekers is een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om hen weer volwaardig te laten meedoen aan de maatschappij en aan werk. Zij vervullen die rol voor de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Het doel is dat iedereen naar vermogen meedoet en met dat uitgangspunt koppelt Baanbrekers mensen aan werk en andersom. Ook bij DP World zijn er volop collega’s aan de slag dankzij Baanbrekers. We gaan  in gesprek met Ricky.

Het verhaal van Ricky

Ricky is werkzaam als first operator in Waalwijk 1 op de afdeling DCO. Ricky vertelt dat hij al acht jaar thuis zat en een baan vinden maar niet wilde lukken. Hij zat flink bij de pakken neer totdat hij twee jaar geleden via Baanbrekers aan de slag kon bij DP World (destijds syncreon). Om bij het begin te beginnen… Ricky: “De middelbare school was geen gemakkelijke tijd voor mij. Ik volgde een vmbo-opleiding aan De Rooi Pannen maar ik werd snel boos. Daardoor werd ik na drie weken al van school gestuurd omdat ik ruzie kreeg met de directeur. Daarna ging ik naar de Walewyc Mavo in Waalwijk, daar gebeurde binnen twee weken hetzelfde. Men vond dat ik niet handelbaar was en ik ging naar een school die inmiddels de MET heet. Een school in Waalwijk voor jongeren die extra begeleiding nodig hebben.” Daar wist Ricky het tij te keren. Met de juiste begeleiding haalde hij zijn diploma.

Kok
Vervolgens wilde Ricky graag de koksopleiding doen aan de Rooi Pannen, maar daar was hij door het eerdere incident helaas niet meer welkom. Daarom besloot hij te gaan werken in de horeca. Hij assisteerde in de keuken. “Het begon met kleine taakjes. Dingen voorsnijden, wassen, halen en brengen werd al snel uitgebreid met dat ik steeds meer mocht helpen met koken. Inmiddels werkte ik eigenlijk gewoon als kok. Bij het restaurant waar ik werkte kreeg ik een conflict. Ik had met voetballen mijn enkel gebroken, na een aantal weken zou ik langzaam weer aan het werk gaan voor halve dagen. Maar ik werd meteen 12 of 15 uur per dag ingepland. Dat liep uit op ruzie met de eigenaren en dat leidde tot mijn ontslag.”

Working at syncreon : Baanbrekers
Ricky

 

Zijn wie je bent
Een moeilijke tijd breekt aan voor Ricky. Hij solliciteert veel, soms werkt hij voor een paar maanden ergens, maar dan houdt het vaak weer op.  “Vaak word ik bij een sollicitatie afgewezen om hoe ik eruitzie. Omdat ik tatoeages heb, bijvoorbeeld. Dan ga je ook aan jezelf twijfelen en behoorlijk bij de pakken neer zitten. Bij DP World mag je gelukkig zijn wie je bent. Ze kijken naar hoe je je werk doet en of je nou geel, bruin, groen of paars bent, dat maakt niks uit.”

 

Bezige bij
Omdat Ricky al lange tijd thuis zat werd hij via Baanbrekers voorgesteld aan DP World. Ricky: “Ik wilde het proberen, vond het heel fijn dat ik die kans kreeg. Op de afdeling Etching begon ik toen. Dat heb ik 1,5 jaar gedaan. Ze vroegen me of ik ook iets anders zou willen leren. Dat zag ik wel zitten. Sinds een halfjaar werk ik nu op de afdeling DCO en kreeg ik een contract bij syncreon.

 

Afwisseling
Ik ben met veel afwisselende dingen bezig, dat vind ik leuker dan alleen in de lijn werken. Het ene moment ben ik op weg naar shipping om een doos op te halen, dan maak ik weer een nieuw label of beantwoord ik een mailtje. Ik ben de hele dag druk bezig en loop van hot naar her. Dat vind ik leuk en het gaat heel goed. Wat ik nog meer zou willen?
Misschien over een paar jaar weer een stapje omhoog zou leuk zijn. Maar rustig aan, als je te snel gaat schiet je jezelf in de voet. Wie weet word ik ooit nog wel manager of directeur.”

“Als je te snel gaat schiet je jezelf in de voet.”

 

Goede begeleiding van de supervisor
Waar Ricky voorheen nog weleens last had van woede-uitbarstingen gaat dat inmiddels een stuk beter. Dat komt mede door goede begeleiding van supervisor Pawel. “Ik werk al twee jaar met hem samen. Hij ziet het snel aan me als er iets aan de hand is. Dan vraagt ie aan me of alles wel goed gaat. Soms is dat even niet zo, heb ik niet helemaal mijn dag en dan zegt ie ‘kom, dan gaan we samen even naar buiten’. Of als ik aangeef ‘laat me maar even’, dan kan dat. Hij kent me goed en dat is erg fijn.

 

Wijze raad van Ricky
Ik heb geleerd dat je altijd jezelf moet blijven. Als het allemaal niet lukt ga je aan jezelf twijfelen – ligt het dan aan mij? Maar als je je anders voor gaat doen dat houd je niet vol. Dan ziet je werkgever twee gezichten en dan hebben ze minder vertrouwen in je. Dan krijg je niet de kansen die ik nu binnen syncreon wel heb gehad. Waardoor ik steeds meer dingen mag doen en leren. Doordat ik, ondanks alles, mezelf ben gebleven en mijn werk goed doe heb ik juist kansen gekregen binnen DP World.”

Meer informatie over baanbrekers? Kijk op: www.baanbrekers.org. Onze actuele vacatures vind je hier.

 

DP World is ook actief op Facebook en Instagram. Volg, like en deel onze berichten!

 

Interview met Ricky